GIS staat voor Geografisch Informatie Systeem. Dit is dus een systeem met daarin informatie over locaties op aarde (de geografie). Deze informatie noemen we ook wel geo-informatie. Dit kan informatie zijn over alles wat je in de wereld kunt waarnemen, meten of simpelweg wat we zelf bedacht hebben. En dit kan statische, maar ook dynamische informatie zijn. Hieronder een paar voorbeelden:

  • Zichtbare objecten: bomen, vuilcontainers, lantaarnpalen, gebouwen, wegen, watergangen, etc.
  • Verborgen objecten: kabels en leidingen, tunnels, delfstoffen, etc.
  • Bewegende objecten: dieren, mensen, voertuigen, etc.
  • Milieukundige aspecten: luchtkwaliteit, geluidsoverlast, bodemkwaliteit, explosiegevaar, etc.
  • Administratieve eenheden: wijken, buurten, postcodegebieden, adressen, projectgrenzen, functiegebieden, bestemmingen, etc.

Wat kun je met GIS? | GIS-toepassingen

In een GIS kun je dus geografische informatie opslaan, beheren en bewerken. Echter, de grootste kracht van GIS zit in de mogelijkheid om deze informatie te integreren, analyseren en overzichtelijk te presenteren. Ik geef hieronder een paar praktijkvoorbeelden.

Integreren van informatie

Ruimtelijk beleid & Omgevingswet

Vaak is het moeilijk te achterhalen welk regelgeving of beleid op welke locatie geldt en in hoeverre dit goed op elkaar is afgestemd. Een van de ambities van de omgevingswet is om meer integraal te werken. Door ruimtelijk beleid en regelgeving op kaart te zetten kun je deze in samenhang bezien. Hiermee kun je toewerken naar integraal en kwalitatief hoogwaardig beleid en regelgeving.

Afstemmen ruimtelijke planning & ruimteclaims

Als je met meerdere partijen in hetzelfde gebied werkt, kun je GIS gebruiken om ruimtelijke plannen en ruimtelijke claims op elkaar af te stemmen. Hiermee kun je bijvoorbeeld voorkomen dat een wegbeheerder een straat ophoogt en het jaar daarna de rioolbeheerder de riool vervangt. Door ruimtelijke plannen op kaart te zetten en hiermee het gesprek aan te gaan, kun je werk met werk maken. Zo kun je samen de kosten delen en ondervinden de bewoners en bedrijven in het gebied zo min mogelijk overlast.

Ruimtelijke analyse

Assetmanagement

Met een GIS kun je informatie integreren op basis van hun locatie. Als je bijvoorbeeld de locatie van leidingen weet en je weet de locatie van bomen en hun kroondiameter, dan kun je het risico inschatten op schade aan leidingen door wortels.

Route-optimalisatie

Waarschijnlijk gebruik je wel eens een TomTom of Google Maps voor navigatie. Dit is GIS-analyse die de snelste route van A naar B voor je bepaalt en zelfs rekening houdt met files en wegwerkzaamheden. Deze techniek kun je ook inzetten om de meest efficiënte route te bepalen voor het afleveren of ophalen van goederen, voor het onderhoud van assets of het verhelpen van storingen.

Doelgroepenanalyse & Marketing

Als jouw organisatie diensten of goederen levert aan een bepaalde doelgroep, kun je met een GIS bepalen waar jouw doelgroep zich bevindt. Door ook je klantenbestand op kaart te zetten wordt zichtbaar in welke gebieden je nog niet actief bent. Hiermee kun je gericht je doelgroep benaderen.

Optimale locatiebepaling

Zodra je weet waar je doelgroep zich bevindt kun je een GIS inzetten om de optimale locatie van je bedrijven, klantenbalies of distributiepunten te bepalen. Hiermee minimaliseer je het aantal benodigde locaties en maximaliseer je het bereik van je organisatie.

Cascade-effecten

Veel van de infrastructuur waarvan we afhankelijk zijn, zijn met elkaar verbonden. Als een brug niet meer dicht gaat, heeft dit gevolgen voor de bereikbaarheid van de stad. Als een dijk doorbreekt, loopt niet alleen het achterliggende gebied onder, maar valt wellicht ook de elektriciteit daar uit. En wat als daardoor bepaalde kritieke diensten uitvallen? Ook dit soort scenario’s kun je inzichtelijk maken met een GIS. Zo kun je vooraf bepalen wat er mis kan gaan en kun je preventieve maatregelen treffen om problemen te voorkomen of snel op te kunnen lossen.

Presentatiemogelijkheden

Als je geo-informatie hebt geïntegreerd en geanalyseerd, is het van belang om deze informatie zo helder mogelijk te visualiseren. In de meest simpele vorm kun je kiezen voor een statische 2D kaart. Bij drukwerk is dit een logische optie. Maar tegenwoordig wordt steeds vaker gebruik gemaakt van een interactieve kaart waarin je informatie kunt zoeken of die helpt een verhaal te vertellen. Dat kan zowel in 2D als 3D.

Voor veldwerkers bieden mobiele toepassingen uitkomst. Op die manier kunnen zij via een smartphone of tablet relevante informatie raadplegen en kunnen zij ook weer informatie terugleveren voor de collega’s op kantoor.

Interactieve kaarten en dashboards zijn ook waardevol voor real-time informatie. Denk daarbij aan sensoren die storingen, milieufactoren, drukte in de stad of de positie van medewerkers monitoren. Op die manier werkt GIS als een geografische thermometer voor je werkgebied.

Wil je zelf met GIS aan de slag?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Winkelwagen