Nederlandse open GeoData gebruiken in QGIS

Een tijdje terug schreef ik een post over de top 4 bronnen voor open geodata. In dit eerste deel uit een reeks tutorials licht ik toe hoe je deze bronnen kunt gebruiken binnen het open source GIS-pakket QGIS. We aan de slag met de open Geodata bron Publieke Dienstverlening Op Kaart, oftewel PDOK.

Als je niet bekend bent met QGIS het is een GIS-pakket voor Windows, Linux en OS X dat je gratis kunt downloaden. Standaard bevat QGIS al veel mogelijkheden die vergelijkbaar zijn met andere populaire GIS-pakketten zoals ArcGIS. Daarnaast kan QGIS eenvoudig uitgebreid worden met plugins en die gaan we nu gebruiken om toegang te krijgen tot de open geodata van Nederland.

Ik adviseer altijd de Engelstalige versie van QGIS te gebruiken, aangezien de documentatie in het Engels het meest compleet is.

  1. In de Engelse versie vind je het plugin menu via: Plugins > Manage and Install Plugins. In de Nederlandse versie van QGIS kom je er ook via: Plugins > Plug-ins beheren en installeren.
  2. Vervolgens zoek je naar ‘PDOK’ via het veld ‘search’.
  3. Er verschijnt nu ‘PDOK services plugin’. Deze plugin geeft toegang tot al het kaartmateriaal van Publieke Dienstverlening op Kaart. Klik hierop en installeer deze via de knop ‘Install Plugin’.
  4. Activeer de plugin via het vinkje, als deze nog niet aan staat.
  5. Sluit het plugin-venster

Als alles goed gaat, heb je nu een nieuwe menubalk beschikbaar. De menubalk van PDOK ziet er zo uit:

Door op de linkerknop te klikken krijg je toegang tot alle kaarten die PDOK te bieden heeft. Dit ziet er als volgt uit:

In het bovenstaande voorbeeld heb ik gezocht naar ‘Grenzen’ en zie ik onder andere de ‘Gemeentegrenzen’. Door te dubbelklikken op een van de items, voeg je hem toe aan de kaart. Andere nuttige zoekopdrachten zijn:

  • achtergrondkaart
  • luchtfoto
  • CBS
  • Inspire

Al deze kaarten stelt de overheid kosteloos beschikbaar. Op deze manier heb je binnen no-time een kaartje gemaakt:

Oh, en als je dan toch al een kaart hebt gemaakt, kun je gelijk het zoekveld in de werkbalk van PDOK uitproberen. Door hier een adres in te voeren, gevolgd door een ENTER, navigeert de kaart direct naar de gewenste locatie.

Ontdek de mogelijkheden voor uw organisatie

Winkelwagen