Home / Open geodata / Gratis een actuele postcodekaart van Nederland genereren met open data

Gratis een actuele postcodekaart van Nederland genereren met open data

Dit artikel beschrijft een methode om postcodegebieden te genereren door gebruik te maken van open data en open source software.

Op zoek naar postcodegebieden

Een tijdje terug wilde ik een informatie uit een lijst met postcodes op kaart presenteren. Ik ging op zoek naar een kaart met postcodegebieden waaraan ik deze gegevens kon koppelen. Helaas bleken deze gebieden alleen tegen betaling beschikbaar. Echter, de BAG (Basisregistratie Adressen en Gebouwen) is beschikbaar als open data en bevat ook de postcodes van alle adressen in Nederland.

Waarom de BAG gebruiken?

De BAG of Basisregistratie Adressen en Gebouwen is een van de wettelijke basisregistraties die de overheid continu bijhoudt. Via de BAG heb je dus de meest actuele adresgegevens in handen. Hiermee kun je dus ook een zo actueel mogelijke postcodekaart opbouwen.

Aan de slag!

Hieronder leer je stap voor stap hoe je zelf een kaart met postcodegebieden kunt genereren met open data.

Wil je gratis een QGIS-model ontvangen dat de onderstaande stappen automatisch voor je uitvoert? Laat dan hieronder je e-mailadres achter:

Stap 1: de BAG-adressen downloaden

Om te beginnen hebben we de adressen nodig uit de BAG. Er zijn verschillende manieren om deze data in handen te krijgen. Hieronder licht ik er een paar toe:

  • GeoPackage: Geoparaat is een initiatief ObjectVision en Baas Geoinformatie. Zij bieden de BAG van heel Nederland aan via een gratis Geopackage die ze ieder kwartaal verversen. Deze bevat ook de adressen met postcodes. Zodra je deze hebt gedownload, kun je hem rechtstreeks in QGIS slepen en meteen gebruiken.
  • PostGIS: Via NLExtract kun je een PostGIS-dump downloaden die je kunt inlezen in je PostGIS-database. NLExtract levert ook een script mee die adressen uit de BAG genereert, inclusief postcodes.

De adressen met postcodes kunnen we mooi gebruiken als uitgangspunt voor onze postcodegebieden. Als testgebied heb ik mijn woonplaats Pijnacker-Nootdorp gepakt.

Stap 2: Driehoekjes tekenen

Zodra je de adrespunten hebt, kun hier een voronoi-analyse op los laten. Bij een voronoi-diagram wordt een loodrechte lijn getrokken precies in het midden van 2 punten. Deze lijnen vormen tenslotte vlakken rondom ieder adrespunt en het vlak kun je de eigenschappen van dat adrespunt meegeven. Waaronder dus de postcode. Het resultaat zie je hieronder.

Stap 3: Van driehoekjes naar postcodegebieden

Om de postcodegebieden vervolgens te genereren hoef je alleen nog de voronoi-vlakken samen te voegen via de postcode (dissolve). Uiteindelijk krijg je dan het volgende resultaat, waarbij ieder vlak een postcodegebied voorstelt.

Ontvang gratis het QGIS-model dat postcodegebieden genereert

Ik heb de bovenstaande analyse omgezet naar een model in QGIS, dat automatisch de bovenstaande stappen uitvoert. Je kunt deze gratis ontvangen door hieronder je e-mailadres achter te laten:

Aandachtspunten

Via deze methode kun je snel postcodegebieden genereren. Echter er zitten een paar beperkingen aan deze methode, namelijk:

  • het houdt geen rekening met de loop van wegen, watergangen, grote gebouwen e.d.. Hierdoor lopen de lijnen van de postcodegebieden soms dwars door de stedelijke infrastructuur. N.B. bij het ‘oorspronkelijke’ postcodegebiedenbestand dit ook het geval.
  • de methode is vooral geschikt om postcodegebieden van 1 gemeente te bepalen. Om het van heel Nederland te doen, moet nog een extra stap ingevoegd worden die rekening houdt met de gemeentegrenzen. Een postcodegebied kan namelijk niet in meerdere gemeenten liggen.
  • de methode gaat er nu vanuit dat de BAG perfect wordt bijgehouden. Er zitten echter regelmatig fouten in de BAG. Daardoor ontstaan soms vreemde gekartelde gebiedjes binnen gebouwen omdat deze adressen bevatten met verschillende postcodes.

Anderen bekeken dit ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top