Een postcodekaart van Nederland

Met GIS & Open Data

Dit artikel beschrijft een vereenvoudigde methode hoe wij onze postcodegebieden genereren. Daarnaast biedt RuimteBewust ook een rekenmodel voor QGIS aan waarmee je snel een postcodekaart voor iedere gemeente in Nederland kunt maken. In dit model vinden een aantal extra bewerkingen plaats om fouten uit de BAG op te schonen en de kwaliteit te verhogen. Als basis voor de postcodegebieden gebruiken we de BAG (Basisregistratie Adressen en Gebouwen). Deze data is beschikbaar is als open data.

Waarom de BAG gebruiken?

De BAG of Basisregistratie Adressen en Gebouwen is een van de wettelijke basisregistraties die de overheid continu bijhoudt. Via de BAG heb je dus de meest actuele adresgegevens in handen. Hiermee kun je dus ook een zo actueel mogelijke postcodekaart opbouwen.

Aan de slag!

Hieronder leer je stap voor stap hoe je zelf een kaart met postcodegebieden kunt genereren met open data.

Stap 1: de BAG-adressen downloaden

Om te beginnen hebben we de adressen nodig uit de BAG. De overheid stelt de BAG echter niet als gebruiksvriendelijke download beschikbaar. Daarom is de meest eenvoudige manier om aan BAG-data te komen via Geoparaat. Dit is een initiatief ObjectVision en Baas Geoinformatie. Zij bieden de BAG van heel Nederland aan via een gratis Geopackage. Deze bevat ook de adressen met postcodes. Zodra je deze hebt gedownload, kun je hem rechtstreeks in bijvoorbeeld ArcGIS of QGIS laden en meteen gebruiken.

De adressen met postcodes kunnen we mooi gebruiken als uitgangspunt voor onze postcodegebieden. Als testgebied heb ik mijn woonplaats Pijnacker-Nootdorp gepakt.

Stap 2: Driehoekjes tekenen

Zodra je de adrespunten hebt, kun hier een voronoi-analyse op los laten. Bij een voronoi-diagram wordt een loodrechte lijn getrokken precies in het midden van 2 punten. Deze lijnen vormen tenslotte vlakken rondom ieder adrespunt en het vlak kun je de eigenschappen van dat adrespunt meegeven. Waaronder dus de postcode. Het resultaat zie je hiernaast.

Stap 3: Van driehoekjes naar postcodegebieden

Om de postcodegebieden vervolgens te genereren hoef je alleen nog de voronoi-vlakken samen te voegen via de postcode (dissolve). Uiteindelijk krijg je dan het volgende resultaat, waarbij ieder vlak een postcodegebied voorstelt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Winkelwagen